New age i en ny tid

”Stjärntecken i tiden – Anna Andersson om heta intresset för astrologi och nyandlighet” (Aftonbladet Kultur, 28 sep 2018)

Grundtesen i Bornemarks bok [Det omätbaras renässans, Volante förlag, 2018] är att vi i det moderna samhället håller på att mäta och kvantifiera oss till stressdödens rand, samtidigt som vi trängt undan och nedvärderat allt icke-mätbart. Inte minst kvinnor i omsorgsyrken pressas hårt, vilket syns i Försäkringskassans statistik över stressrelaterade sjukskrivningar. Bornemark ser ett system som de anställda inte kan påverka, det enda de kan göra är att försöka förändra sitt eget sätt att förhålla sig till det. Som att gå en kurs i mindfulness.

Anne-Christine Hornborg är inne på samma sak. Det går inte att trösta ett barn eller duscha en gammal på ett mer effektivt sätt, det tar den tid det tar. Men det man kan göra i dag, påpekade hon, är att kliva ur systemet och kapitalisera på detta traditionellt kvinnliga arbete, att hantera kroppar och nära relationer – lära sig ayurvedisk massage eller astrologi.

Kommentarer inaktiverade för New age i en ny tid

Filed under 0-Diverse