Tröskeln

Tröskeln

Jag skulle vilja ta upp en tanke, en övertygelse, jag har. Lite inspirerat av ett Jung-citat om psykologi/terapi och “det numinösa” som jag såg härom dan och som jag inte vet om jag förstod eller är beredd köpa utan reservationer:

“The main interest of my work is not concerned with the treatment of neuroses but rather with the approach to the numinous. But the fact that the approach to the numinous is the real therapy, and inasmuch as you attain to the numinous experience you are released from the curse of pathology. Even the very disease takes on a numinous character.” — C. G. JUNG

Men det här är väl min reservation då. Och apropå det inlägg jag skrev härom dan, om att samhället skulle ta ansvar för allt andligt, som väckte starka reaktioner: Det jag skriver nu är på ett liknande tema, men helt seriöst menat. Det är en tankelek, det här också, men en allvarlig sådan.

Om vi antar att den nyandliga världsbilden är sann. Dvs att vi lever mer än ett liv, återföds, accumulerar erfarenheter via effekterna av våra handlingar, utvecklas hän mot nån sorts emotionell o kognitiv fullkomlighet, osv. Då tänker jag mig det finns en tröskel där längs vägen. Vad handlar denna tröskel om? Ett visst mått av genuin självupplevelse, en egen förankring i det andliga. Inte bara 2-handsinformation.

Det blir en sorts tipping point. (Och jag föreställer mig också att denna punkt i så fall kommer senare än vad man ofta föreställer sig, eller hoppas på.) När man passerat tröskeln kan man möjligen ha bruk av psykologi/terapi som inkluderar ett detaljerat andligt (typ det ovan) perspektiv. Eller det kommer i alla fall vara harmlöst. Men hitom tröskeln oftast inte.

Fram till dess är det framför allt den gamla vanliga psykologin/terapin man kan behöva. Som utgår från en förståelse av den gamla vanliga människan. Varför? För att fram till dess att man passerat tröskeln utgör denna natur i oss en så dominerande del att de andliga idéerna (hur sanna dessa än må vara) bara alltför lätt inlemmas i det gamla vanliga försvarssystemet & det blir inte bra.

Länk till samma inlägg i samtalsgruppen EDIV Forum (Facebook)

Kommentarer är stängda.